Gastblog Christian Klein

dinsdag 12 september 2017
Image titleIn samenwerking met onze leveranciers willen wij u tweewekelijks een blog van één van hun experts presenteren op onze site om zo samen de kennis te vergroten en een stukje extra informatie over diverse onderwerpen te bieden.

Deze week is Christian Klein aan het woord, Sales Director van Mozart AG.


Een blik achter de coulissen van de productie van Mozart mesjes

Expert aan het woordHeeft u zich bij het dagelijkse werk ook wel eens afgevraagd hoe de Mozart haak- en trapeziummesjes gemaakt worden? Hierbij onthul ik het goed verborgen geheim... voor een klein deel!

Alles begint met het juiste bandstaal. Voor een echt MOZART mesje wordt alleen het beste staal uit Duitsland en Zweden gebruikt, hooggelegerd en met een perfecte microstructuur. Na controle in ons eigen laboratorium loopt het staal in de stanserij door een stansautomaat, die zowel de mesgeometrie alsook de gaten en de markering in het mesje aanbrengt. Deze snelle automaten en kwaliteitsmachines kunnen tot 1.000 mesjes per minuut bewerken, dat betekent bijna 17 mesjes per seconde!

De mesjes blijven na het stansen nog in de band en worden, nadat ze opgerold zijn naar de uitharderij gebracht, waar de volgende bewerking plaats vindt.

De juiste hardheid is een wezenlijke factor voor een kwaliteitsmes. Alleen op die manier bereiken we de optimale mix tussen hardheid (=lange levensduur) en flexibiliteit (=vermijden van een breuk in het mesje). In deze arbeidsgang vindt de beroemde "ijsharding"  plaats waarbij de band met mesjes een koelroute van -70°C doorloopt.

Overigens controleren onze medewerkers elke stap in de productie zelf, dat betekent dat ze om de paar minuten steekproeven van de productie nemen, de mesjes onderzoeken of meten en de productie meteen stop zetten als iets buiten de toleranties is.

Image title

Als de uitharding beëindigd is wordt het gestanste en geharde bandstaal met de mesjes naar de slijperij gebracht en door een computergestuurde slijpmachine zo scherp als een scheermesje geslepen. Met behulp van lasermetingen in het lopende slijpproces verzekeren we dat ELK mesje dat onze productie verlaat van perfecte kwaliteit is.

Na het slijpen van de mesjesband wordt het mesje nu eindelijk aan de breekzijde uit het bandstaal verwijderd en naar de eindcontrole gebracht. Als het mesje daar zonder problemen vrijgegeven wordt, dan wordt het in een Mozart veiligheidsdispenser geschoven, verpakt en zo snel mogelijk naar onze Mozart partner gestuurd.

Dus nu weet u hoeveel inspanning, kwaliteitsbewustzijn en passie we in elk Mozart mesje steken, zodat u met elk mesje een perfect Mozart-snijresultaat behaalt!

Wilt u ons productieproces in een video bekijken? Bekijk dan de YouTube video op het Mozart YouTube kanaal.


Eerdere gastblogs:
  • Johan Berendsen: De geboorte van een nieuwe laminaatcollectie
  • Valérie Gozzo: Entreematten als design
  • Juliane Bettinga: Snel en stevig aan de wand bevestigd
  • Johan Benaets: Productie akoestische ondervloeren
  • Gonçalo Neves: Duurzame design vloeren

  • Laden
    Laden