Gastblog Johan Benaets

donderdag 1 juni 2017
In samenwerking met onzImage titlee leveranciers willen wij u tweewekelijks een blog van één van hun experts presenteren op onze site om zo samen de kennis te vergroten en een stukje extra informatie over diverse onderwerpen te bieden.

Deze week is Johan Benaets aan het woord, Sales manager van Jiffy Packaging NV.


De productie van akoestische ondervloeren

Vandaag de dag worden er hoge eisen gesteld aan het comfort van woningen en gebouwen. Dat geldt ook voor materialen die in de bouw worden gebruikt. Jiffy heeft vele jaren ervaring in de productie en levering van isolatiematerialen uit schuim voor de bouwsector. Vooral op het gebied van contactgeluidsisolatie is Jiffy een gerenommeerde partner.

Door de juiste ondervloer te kiezen kunnen contactgeluiden, zoals voetstappen, sterk verminderd worden. De akoestische ondervloeren van Jiffy zijn opgebouwd uit onvernet, geslotencellig polyethyleen-of polypropyleenschuim.

Omdat het pe-schuim niet vernet wordt tijdens de productie, zijn de ondervloeren eenvoudig te recycleren en terug in de grondstofcyclus te brengen voor materiaal hergebruik.

Hoe verloopt nu zo'n productiepImage titleroces?

Voor de productie van PE- of PP-schuim zijn volgende grondstoffen nodig; PE- of PP granulaat, butaan- of propaangas als drijfmiddel en additieven zoals celstabilisatoren, celregulatoren, kleurstoffen, vlamvertragers en antistatica.

De installatie werkt als volgt: uit de grondstofsilo’s wordt granulaat aangevoerd. Samen met enkele additieven komt dit granulaat terecht in de extruder waar het geheel goed gemengd en opgewarmd wordt. Bij een temperatuur van +/- 195°C en onder druk wordt dan Isobutaan ingespoten en ontstaat een schuimmengsel. Vervolgens wordt door de spuitkop het schuim naar buiten geduwd.Image title

De precieze afmetingen van het schuim worden bepaald door de vorm van de spuitkop, de snelheid waarmee het schuim naar buiten geduwd wordt alsook de trekkracht van het wikkelstation aan het einde van de extrusietunnel.

Omdat de spuitkop eruit ziet als een circelvormige opening verlaat het schuim de extruder als een soort schuimbel. Deze wordt vervolgens opengesneden en zo vormt zich een vel wat vervolgens over een afstand van zo’n 15 meter getransporteerd en opgewikkeld wordt.

Ondervloer met dampremmende folie

Een bijkomende beweging in het ganse productieproces is het aanbrengen van een dampremmende folie op het pe-schuim. Dit kan een PE, Polyprop, PET of ander type folie zijn... het laminatieproces gebeurt op basis van warmte en druk; aan het einde van de lijn wikkelt men het materiaal op korte rollen.

De verpakte en gelabelde vinden daarna hun weg naar de gebruikers... maar niet zonder eerst bij Forinn te passeren ! !

Image title
Eerdere gastblogs:
  • Gonçalo Neves: Duurzame design vloeren
  • Irma de Groot: Verfrollen in alle soorten en maten
  • Ike: Machine met een grote of kleine brandstoftank?
  • Anita Hazewinkel: Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Monique Meijer: Geluid en ondervloeren

  • Laden
    Laden